RAXDI – Digital Solutions

4 Tips Marketing Yang Berkesan Untuk Instagram

Dalam dunia internet marketing sekarang, sedang berlakunya revolusi terhadap penggunaan platform media social, dan salah satu platform yang menjadi kegemaran pengguna di Malaysia adalah Instagram

Ternyata penggunaan Instagram telah mewujudkan peluang kepada pemilik bsnes untuk memasarkan perusahaan masing-masing, sama ada nama yang terkenal mahupun syarikat yang baru ingin memulakan perniagaan.

Walau bagaimanapun, mesti ada antara kita yang sedang mempertimbangkan strategi terbaik untuk memasarkan syarikat kita supaya kita boleh menarik pelanggan yang betul.

Berikut ialah 4 tips marketing yang berkesan untuk Instagram yang boleh kita gunakan:

1) Tukar kepada Business Profile

Menukar profil kita kepada akaun perniagaan adalah mudah. Pastikan kita mempunyai Instagram Business Account sebelum merancang strategi pemasaran unntuk Instagram.

Untuk permulaan, pergi ke “Settings” dan pilih ” Switch to Business Profile.” Kelebihan mempunyai profil perniagaan cukup jelas.

Sebagai contoh, followers boleh menghubungi kita terus dari halaman Instagram kita dengan mengklik butang “Contact”. Selain itu, audience kita akan lebih mempercayai kita sebagai jenama yang terkenal.

Kita boleh create dan publish iklan di Instagram menggunakan profil perniagaan tanpa menggunakan Meta’s advertising tools.

Selain itu, kita juga boleh akses kepada alat analitis Insights Instagram, yang menawarkan statistik tentang tanggapan dan jangkauan posting kita.

2) Gunakan Hashtag Yang Menarik

Hashtag ialah kaedah yang hebat untuk mencapai engagement segera. Hashtag Red Bull, #givesyouwings, telah digunakan dalam hampir 500,000 post.

Dengan menggunakan hashtag, user boleh mencari semua posting yang menyebut jenama kita berkat. Selain itu, ia memudahkan kita mencari melalui gambar yang kita mungkin ingin fikirkan untuk berkongsi semula pada page kita sendiri.

Membuat hashtag yang boleh digunakan oleh pelanggan ialah marketing percuma untuk bisnes kita. Setiap kali seseorang menggunakan hashtag dalam posting bergambar, mereka akan mendedahkan bisnes kita kepada followers mereka.

Pertimbangkan untuk menggunakan slogan atau frasa yang terkenal untuk jenama kita sebagai hashtag jika kita sudah mempunyainya.

Walau bagaimanapun, kita mesti post pada masa yang sesuai dan elakkan post secara berlebihan tanpa mengira apa yang kita siarkan.

3) Guna Instagram Stories

Instagram Stories datang dalam format “slideshow” yang membezakannya daripada posting Instagram standard. Instagram Stories memberikan banyak kelebihan untuk bisnes kita. Stories yang pertama kali dilihat di bahagian atas timeline followers ialah di mana orang sudah kerap melihatnya.

Jenama kita boleh menggunakan Stories untuk menangkap posting orang dalam di sebalik tabir yang mungkin tidak “berkualiti tinggi” seperti posting biasa.

Instagram Stories juga memudahkan untuk kita explore dengan pelbagai format material seperti imej, short videos, rewind videos, live videos, Reels, ataupun Boomerangs. Imej dan Videos yang menakjubkan untuk stories kita boleh dibuat dengan menggunakan apps seperti Canva dan InVideo.

Mengedit foto atau membuat visual yang menghiburkan dan menarik perhatian adalah mudah dengan menggunakan filter, text atau stickers yang menarik.

4) Guna Instagram Reels

Dalam Reels Instagram, kita boleh mengedit video, menambah audio, effects dan pelbagai filter. Kandungan dalam Instagram Reels kemudiannya dikongsi dengan followers dalam Feeds akaun kita.

Jika akaun kita ditetapkan untuk “Public”, maka video Instagram Reels kita boleh ditemui dalam menu “Explore”. Ini membolehkan kita menjangkau khalayak yang lebih luas, malah secara global.

Ia adalah satu kelebihan untuk bisnes jika content Instagram Reels kita boleh memasuki menu “Explore”. Terutama jika kandungan kita termasuk dalam golongan yang ditampilkan, yang dipilih oleh Instagram berdasarkan pilihan user.

Kelebihan Instagram Reels ialah kita boleh menyampaikan mesej kita dengan cepat kepada user, mengikut ciri ciri ini. Dengan membuka Instagram Reels, user juga boleh cenderung mencari content yang tepat.

Dunia media sosial telah dikuasai oleh Instagram. Dengan lebih daripada 2 bilion pengguna setiap bulan, ia adalah platform pilihan untuk perkongsian imej. Setiap hari, berbilion Likes diedarkan, oleh itu kita mesti melakukan bahagian kita untuk menuntut sebahagian daripadanya.

Diharapkan agar 4 Tips Marketing Instagram diatas dapat membantu kita untuk mula menggunakan Instagram sebagai salah satu channel marketing dan untuk tingkatkan ROI bisnes kita.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *