RAXDI – Digital Solutions

5 Fungsi Website Untuk Perniagaan

Mana-mana perniagaan atau syarikat boleh mendapat manfaat yang besar dengan memiliki website.

Website ini boleh diibaratkan seperti flyers atau risalah yang kerap kita terima di kedai atau yang dilekatkan pada wiper kereta kita apabila kita parking kenderaan.

Di dalam flyers atau risalah tersebut akan terdapar dengan info, imej, iklan dan bahan lain yang menjelaskan perkara yang cuba ditawarkan oleh syarikat kepada kita.

Sama juga dengan website terhadap bisnes. Selagi ada akses internet, website boleh diakses dan ditunjukkan dari mana-mana lokasi di dunia. Jadi mari kita tengok 5 fungsi website untuk perniagaan.

1) Meningkatkan Keyakinan

Jika kita mempunyai website yang meyakinkan, bakal pelanggan akan berasa lebih selesa menjalankan perniagaan dengan kita. Kepuasan pelanggan boleh mempengaruhi keputusan seseorang untuk membeli daripada kita.

Website ialah sistem yang akan membantu membina jenama perniagaan kita. Syarikat yang mempunyai jenama yang kukuh akan menjadi terkenal atau menjadi viral yang akan memberi manfaat kepada perniagaan kita.

2) Jual Beli Secara Online

Membeli-belah secara online telah mendapat populariti dan kepercayaan di kalangan rakyat Malaysia baru-baru ini. Oleh kerana harga yang lebih rendah, lebih banyak pilihan dan kemudahan berbanding kedai fizikal, sesetengah daripada mereka memilih platform beli-belah secara online seperti Shopee dan Lazada untuk membeli-belah.

Atas sebab itu, peniaga mestilah mengikut peredaran zaman menggunakan kaedah pembelian dan penjualan mereka dengan menggunakan platform e-dagang atau jual beli secara online ini.

Selain itu, kita boleh menggunakan sistem pengiraan yang sangat mudah dan berpatutan dalam perniagaan kita untuk mengira transaksi dengan lebih kerap dan mudah hasil daripada pesanan secara online.

3) Media Pengiklanan

Kita boleh memanfaatkan sepenuhnya teknologi ini dengan mendorong lebih ramai orang ke website kita dengan keupayaan untuk mempamerkan maklumat dan interaktif.

Pada masa kini, banyak peniaga menggunakan Facebook, Instagram, dan platform lain untuk pengiklanan mereka. Kita boleh membawa pelanggan-pelanggan kita ke website kita supaya mereka boleh tertarik untuk membuat perniagaan dengan kita.

Berikut adalah beberapa strategi untuk meningkatkan trafik website: –

• Penggunaan Media Sosial

• Daripada enjin carian Google.

• Kad perniagaan atau risalah

• Pergi terus ke nama website kita.

4) Jawab FAQ

Apabila menjalankan perniagaan, sudah pasti kita akan membalas pertanyaan yang sama tentang bisnes kita daripada pelbagai pihak berulang kali. Berapa harga produk ini? Berapa lama jaminan produk? Apa tempoh masa servis ini?

Kita pasti sudah terharu dengan jumlah soalan lazim yang akan masuk. Cara lebih mudah yang boleh dilakukan dengan menyelaraskan pengalaman syarikat kita dan pelanggan dengan memasukkan FAQ (Frequently Asked Questions) di website kita.

5) Pamer servis, produk atau tawaran kita

Website boleh digunakan sebagai platform untuk mempamerkan kepada orang ramai tawaran yang ditawarkan oleh syarikat, perniagaan atau individu.

Ini akan membantu pelanggan kita atau pelanggan masa depan dalam mempelajari lebih lanjut tentang produk dan servis yang kita jual, serta latar belakang bisnes kita, dengan memberikan mereka maklumat tentang syarikat kita.

Pelanggan kini lebih bijak dalam membeli sebelum membuat sebarang pembelian, mereka akan selidik terlebih dahulu.

Untuk membolehkan pelanggan memilih untuk menjalankan perniagaan dengan kita dengan lebih bijak, kita sebagai pemilik perniagaan mesti menangani sendiri soalan ini dengan menawarkan website dengan maklumat penting.

Website adalah penting untuk mana-mana syarikat, tidak kira besar atau kecil. Oleh itu, buatlah sedikit pelaburan untuk bisnes memiliki website agar kita boleh nikmati kelebihan tambahan yang boleh kita miliki melalui website.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *